Грета Тунберг обяви, че  приключи с петъчните училищни стачки за

...
Грета Тунберг обяви, че  приключи с петъчните училищни стачки за
Коментари Харесай

Гневното дете, което вече е глобален играч

Грета Тунберг разгласи, че  завърши с петъчните " учебни " стачки за климата и в петък участва за финален (248-и ) път в митинги, защото към този момент приключи учебно заведение. 

" Днес приключвам учебно заведение, което значи, че към този момент няма да мога да стачкувам в учебно заведение за климата ", съобщи 20-годишната Тунберг в Twitter, само че обеща  продължи да стачкува.Шведските възпитаници нормално приключват междинното си обучение на 19 години, само че Грета си взе една година отмора, с цел да води акция. 

School strike week 251. Today, I graduate from school, which means I’ll no longer be able to school strike for the climate. This is then the last school strike for me, so I guess I have to write something on this day.
Threadpic.twitter.com/KX8hHFDyNG
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) June 9, 2023
Тя е единствено на 15 години, когато стартира да стачкува пред Народното събрание на Швеция през 2018 година с табела с надпис " Skolstrejk för klimatet " (Училищна стачка за климата). Нейният в началото независим митинг докара до разнообразни придвижвания в Европа, Съединени американски щати и Австралия, известни като " Петъци за бъдещето " или " Училищна стачка за климата ". Усилията й за разпространение на темата не останаха незабелязани - тя получи международно самопризнание и голям брой награди и оценки, в това число беше оповестена за " Личност на годината " на списание Time през 2019 година и номинирана за Нобелова премия за мир.
Б езкомпромисният глас 
Със своите пламенни речи, остри нападки и непоколебима увереност, родена на 3 януари 2003 година в Стокхолм Грета Тунберг се трансформира в мощна и авторитетна фигура в международната битка против изменението на климата и въодушеви милиони хора да подхващат дейности и да изискат незабавни ограничения за справяне с неотложните екологични провокации, пред които сме изправени през днешния ден. 

Нейните безкомпромисни изявления я трансфораха в характерен глас, а откровеният й и пряк метод на говорене, комбиниран с знания в региона на науката за климата, превзема както публиката, по този начин и международните водачи. Тунберг храбро се обръща към международни конгреси (Срещата на върха на Организация на обединените нации за дейности по климата и Световния стопански форум) и провокира водачите да подхващат незабавни дейности, като  критикува за неналичието на прогрес в битката с изменението на климата. 

Поведението на Грета Тунберг може да бъде подложено на критика, само че въздействието й не може бъде подценявано. Влиянието на Грета Тунберг  не може да бъде подценявано. Нейната дарба да активизира и засилва младежите е движещата мощ на международното придвижване за климата. Посланието на Тунберг за неотложност, научните доказателства и апелът за отговорност откриха отклик измежду всички генерации, като накараха хора от всички сфери на живота да преоценят дейностите си и да изискат смяна. 
Гласове на противоречие
Активизмът на младата шведка в региона на климата получи както буйна поддръжка, по този начин и остра рецензия и песимизъм. Докато поддръжниците на Тунберг възхваляват нейната безрезервност и визия, нейните критици показват разнообразни опасения и възражения по отношение на нейните способи, опит и по-широките последствия от това, което назовават " нейната агитация ".  Според тях нейният конфронтационен жанр слага под въпрос ефикасността и достоверността на посланието ѝ.

Друга рецензия, отправена към Тунберг, е изказванието, че тя е манипулирана или употребена като марионетка от възрастни и организации, които имат свои лични цели. Скептиците настояват, че бързото й издигане до международна популярност и необятното медийно отразяване са проведени старания за реализиране на съответни политически или екологични ползи, а нейната роля е на фигурант. И това и това свежда въздействието я до елементарен театър. 
Гневното дете, което вече е световен играч 
Въпреки че Грета Тунберг е необятно известна като деятел за климата, нейното въздействие се простира оттатък проблемите на околната среда. Тя употребява платформата си, с цел да се застъпва за обществената правдивост, като акцентира пресечните точки сред изменението на климата, неравенството и правата на индивида. Тунберг акцентира смисъла на систематичната смяна и оспорва статуквото, като приканва обществото да се оправи с първопричините за утежняването на положението на околната среда и обществената неправда. 

В биографията си в Twitter тя назовава себе си " просто аутистичен деятел за климатична правдивост " и е приемана за знак на битката на младежите светът да се откаже от изкопаемите горива, които предизвикват стоплянето на климата. По-рано тази година тя беше арестувана за малко по време на митинг против въглищата в Германия.   " Ние, които можем да приказваме, сме длъжни да го вършим. За да променим всичко, имаме потребност от всички ", написа тя в петък. " Просто нямаме друга опция, с изключение на да създадем всичко, което е по силите ни. Борбата занапред стартира. "  

Критиките към не би трябвало да засенчват значимостта на нейното влияние, така няма по какъв начин да се отхвърли способността й да активизира и въодушевява милиони хора по света. Но най-важното е, че във време на  невиждани екологични провокации младата шведка припомня на всеки от нас, че всеки човек има силата да сътвори значима смяна както за себе си, по този начин и за другите. 

.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР